Aangenaam druk kantoor bevordert gezondheid
De kameel van de week: kent u die? Door het hybride werken is het fenomeen nog versterkt: op dinsdag en donderdag zijn kantoren vol. Een deel van de werknemers vindt het op dins- en donderdagen aangenaam druk, een ander deel vindt het juist onaangenaam druk.
Wat te doen?
Dat is het onderwerp van een paper van Gijs Brouwers en anderen van het Kenniscentrum Center for People and Buildings (CfPB) in Delft. Ze willen met de publicatie “Drukte op kantoor” organisaties inspireren: bekijk drukte vanuit een mensgericht perspectief. Een gangbare manier is kijken naar de werkplekbezetting, de verhouding tussen het aantal aanwezige medewerkers en het totaal aantal werkplekken. Men gaat te makkelijk voorbij aan drukte-ervaringen van gebruikers: “Terwijl deze subjectieve ervaringen eveneens een belangrijk onderdeel van het probleem vormen.” Ze wijzen op het in veel onderzoek aangetoonde belang: “Een aangenaam druk kantoor bevordert de gezondheid en werkprestaties van medewerkers en draagt bij aan de sociale cohesie en samenwerking binnen de organisatie.”
Veel factoren en tips
Brouwers e.a. deden literatuurstudie en peilden en interviewden kantoormedewerkers. Beleving van drukte hangt af van een reeks factoren.
- Fysiek: akoestiek, openheid, planten, werkplekken.
- Sociaal: cultuur, persoonlijke ruimte, territorialiteit.
- Persoonlijk: de behoeften van medewerkers, vaardigheid om prikkels te screenen, vaardigheid om prikkels te verwerken, taakcomplexiteit, werkdruk.
De auteurs geven bij de diverse relevant gebleken factoren tips voor de toepassing. Zo noemen ze het managen van verwachtingen: de werkgever doet er goed aan duidelijk te communiceren over welke dagen geschikt zijn voor welke activiteiten, en over de aan- of afwezigheid van collega’s op kantoor.
KoMmentaar: aanrader voor arboprofessionals
Uiteraard is er geen eenduidig altijd werkend recept. De publicatie bevat wel een kernachtig overzicht van de vele literatuur, naast verrassend nieuwe onderzoekjes. Kortom: nuttige informatie voor álle arboprofessionals. Wie herinnert het zich nog? Kort voor de coronacrisis riepen bedrijfsartsen de kantoortuin uit tot ‘ziekmaker’.