Populair onder kleine werkgevers, of toch niet?
Het Verbond van Verzekeraars noemt de MVOV “populair onder kleine werkgevers”. Er zijn 25.100 deelnemende werkgevers. Beleidsadviseur Thomas Kalkman van het Verbond noemt dat “mooi nieuws”; hij streeft naar meer.
Toenmalig Minister Koolmees hielp eind 2018 de werkgevers de MVOV tot stand te brengen. Dit onder meer als instrument tegen de grote financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid voor het kleinbedrijf, en om het te ontzorgen bij re-integratie; daar weet het kleinbedrijf vaak geen weg mee. De verzekering betaalt een eventuele UWV-loonsanctie mits de werkgever het advies van de verzekering opgevolgd heeft (‘poortwachtergarantie’); grote premieveranderingen worden ‘uitgesmeerd’ over meer jaren; re-integratie wordt (grotendeels) vergoed.
Is de MVOV inderdaad populair te noemen? Is meer deelname realistisch?
Cijfers
De MVOV is gestart per januari 2020. Het Verbond geeft in haar nieuwsbericht de volgende cijfers over MVOV-verzekerde werkgevers:
2020 6.900
2021 10.000
2022 20.500
2023 25.100
Kalkman zegt dat de werkgevers tot tien medewerkers met 87% de grootste afnemers zijn.
Reacties
Janthony Wielink, adviseur inkomensverzekeringen en arbeidsdeskundige zegt op LinkedIn dat 600.000 tot 800.000 MKB-werkgevers hiervoor in aanmerking zouden komen. De toename tot 25.100 vindt hij dus erg weinig, ook gezien de 100%-vergoeding van re-integratiekosten. “Waar kan dit aan liggen?” Hij vraagt z’n volgers mee te denken.
In de reacties heet het vooral dat de MVOV niet of nauwelijks meer biedt dan bestaande verzuimverzekeringen. Daarnaast wordt met name gesteld dat MKB’ers heel wel tevreden kunnen zijn met hun lopende verzekering.
Kanttekeningen bij de MVOV
Er is wel wat meer op te merken.
- Loondoorbetalingbijziekte.nl is een initiatief van de ondernemersorganisatie MKB-Nederland, over de MVOV. De site schrijft: de MVOV “.. is over het algemeen iets duurder dan een reguliere verzuimverzekering, omdat er meer dienstverlening en garanties worden geboden.”
- De zogeheten premiestabiliteit? Een korte scan op de sites van de verzekeraars die de MVOV aanbieden, laat zien dat slechts een enkele verzekeraar volstrekt helder uiteen zet hoe verzuimstijging bij de werkgever doorwerkt in premieverhoging.
Het bereik van de MVOV
- Zo’n drie kwart van de kleine bedrijven met maximaal 10 werknemers heeft een verzuimverzekering; 88% daarvan kiest voor brede dekking: de verplichte loondoorbetaling, arbozorg, casemanagement alsmede re-integratie. Dat meldde het Verbond van Verzekeraars aan de Octas.
- De MVOV-aanbieders stellen geen (duidelijke) bovengrens aan aantal werknemers van werkgevers die kiezen voor de MVOV. Als we die bovengrens op 100 werknemers stellen, zou de MVOV kunnen gelden voor zo’n 98% van de werkgevers (gezamenlijk ± 35% van de loonsom)*.
- Nederland kent zo’n 430.000 bedrijven met personeel**. 98% daarvan is 421.400, wat dan het maximaal haalbaar bereik van de MVOV genoemd kan worden.
Conclusie?
De MVOV is al met al moeilijk populair te noemen. Groei is zeker mogelijk.
Is de MVOV inderdaad een verlichting voor het kleinbedrijf? Daar lijkt het niet op, gezien de aanhoudende kritiek op lange loondoorbetaling. Er ontbreekt echter veel informatie. Het zou het Verbond van Verzekeraars sieren als het zou publiceren over (1) aantal overstappers van een eerdere verzekering naar een MVOV, achtergrond daarbij en (2) gerealiseerd en nog mogelijk bereik onder het kwart eerder niet verzekerden. Verder is er – voor zover bekend – geen onafhankelijk onderzoek over waardering en effecten van de MVOV, laat staan in vergelijking met andere verzekeringen.
Er staat wetgeving op stapel om bij MKB-werkgevers het tweede ziektejaar te richten op re-integratie bij een andere werkgever. Dat blijkt uiterst ingewikkeld. Gedegen onderzoek naar resultaten en potentie van de MKB verzuim-ontzorg-verzekering zou zicht kunnen geven op de meerwaarde van die wetgeving.
* Getallen genoemd in het wetsvoorstel “2e jaar, 2e spoor”.
** We volgen het gebruik van Arbeidsinspectie e.a., om uit te gaan van (KvK-)geregistreerde bedrijven met twee of meer werkzamen, van wie er een waarschijnlijk directeur-eigenaar/werkgever is, en de ander werknemer.
Het nieuwsbericht van het Verbond van Verzekeraars
Een KoM-nieuwsbericht met wat historie over de MVOV: al/pas 6.000 werkgevers hebben MVOV