Meer WIA-uitkeringen, ook door Covid
Het UWV-kenniscentrum voorziet een WIA-instroom in 2024 à 64.600, bijna 5.000 meer dan in 2023.
De aanwas lijkt voor een belangrijk deel gevolg van de toename van langdurig psychisch zieke mensen en langdurige covid. Verder telt de toename van de actieve beroepsbevolking door werkgelegenheidsgroei en de hogere pensioenleeftijd. Effect van veranderingen in de claimbeoordeling lijkt volgens het UWV-kennisverslag een aflopende zaak. U ziet de cijfers in UWV-tabel 1.
Ooit gold het adagium dat drie categorieën diagnoses elk verantwoordelijk waren voor ongeveer een derde van de instroom in arbeidsongeschiktheid: psychische, fysieke en overige aandoeningen. Dat is achterhaald. UWV-figuur 4 toont dat psychische aandoeningen bijna de helft van de WIA-instroom uitmaken. Figuur 3 wijst (opnieuw) op een zorgwekkende ontwikkeling daarvan in sectoren Zorg & Welzijn, Openbaar bestuur, Onderwijs en Overige.
Werk aan de winkel en een lichtpuntje
Voor werkgevers en arbosector is preventie van en ondersteuning bij psychische problematiek hoogst belangrijk. Het geheel van cijfers toont ook een lichtpuntje. In voorgaande jaren werden dergelijke cijfers in de pers wel gezien als bewijs voor de theorie van ‘communicerende vaten’: vanwege de verhoging van de pensioenleeftijd zouden onevenredig veel oudere werknemers in de WIA belanden. Het werd vanuit de FNV ook betoogd in de strijd voor het vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Het bewijs voor die theorie ontbreekt ook nu weer. De workforce in Nederland heeft best wel power!