Het KoMgres is geweest!

Enthousiaste deelnemers, hoog niveau van sprekers: we zijn tevreden. Hieronder vindt u de impressie van het KoMgres uit de KoM-nieuwsbrief van maandag 12 juni

Geplaatst 12 juni 2023

 

Impressie KoMgres 6 juni 2023

“Demografie, digitalisering en duurzaamheid: het werk van morgen”.

Een volle zaal, enthousiasmerende sprekers. We hoorden positieve reacties over het KoMgres 2023.

Tweejaarlijks organiseert Kwaliteit op Maat een KoMgres over de actuele uitdagingen rond duurzaam werk. Het KoMgres nu bouwde voort op de actualiteit, het personeelstekort in vele sectoren, en diepte thema’s uit die veel verder strekken. Daarom de titel “Demografie, digitalisering en duurzaamheid: het werk van morgen”. Hoe verhogen we het arbeidspotentieel?

 

Sophie van Hoenselaar: persoonlijke begeleiding voor migranten

Zij is Business Unit Director OTTO Health Care en OTTO Global Services. De landelijke pers gaf aandacht aan het project dat ze leidt: Aziatische verpleegkundigen aan een baan helpen in Nederlandse ziekenhuizen. Op het KoMgres gaf ze aan dat het niet zomaar uitzendwerk is.

In Europa raakt de bevolkingspiramide als het ware omgekeerd: verhoudingsgewijs steeds meer ouderen ten opzichte van steeds minder jongeren. Steeds meer zorgbehoefte en steeds minder menskracht. In Azië is het andersom. Een concreet voorbeeld: in Indonesië studeren jaarlijks zo’n 6000 verpleegkundigen af, er is voor rond 2000 van hen geen emplooi in het land. Sophie informeerde over haar program om verpleegkundigen te werven in de Filippijnen, en hen daar al bij te scholen en Nederlandse taal, cultuur en werkwijzen te leren. Eenmaal hier krijgen ze een intensief programma en worden ze begeleid voor inzet in – nu twee – ziekenhuizen in Nederland.

Persoonlijk

De begeleiding is zeer persoonlijk, de afdeling in het ziekenhuis ontvangt niet ‘een groepje Filipijnsen’, maar de personen Maria, Sofie en Carmen.

Onnodig te zeggen dat OTTO hier veel investeert nog zonder opbrengst, en dat het project veel obstakels ontmoet. Een lastige drempel is het vereiste voor BIG-registratie. Ziekenhuis-verpleegkundigen in ons land ook nog studie of stage doen wat betreft andere zorgsectoren.

Na vijf jaar werk zijn de Filipijnse medewerkers vrij hier te blijven of – de voorkeur – terug te gaan. De hoop is dat ze in hun thuisland kunnen helpen nieuwe verpleegkundigen voor Nederland op te leiden. Die ‘circulariteit’ vindt Sophie wezenlijk.

 

Lidewey van der Sluis: zuurstofrijk leiderschap

Deze hoogleraar op Nyenrode zette uiteen hoe organisaties in de hand werken dat mensen feitelijk afhaken, terwijl zeg 20% er in slaagt een magneet te zijn voor werknemers. Zulke werkgevers weten de focus gericht te houden op de stip op de horizon. In de drukte van alledag blijven de mensen het oog houden op wat hun activiteiten betekenen voor het doel van de organisatie. Zoals bijvoorbeeld bij Tony Chocolony: de keten van productie van chocolade slaafvrij maken.

Het vraagt onder meer een beleid waarbij niet geworven wordt op nuttige / nodige capaciteiten voor het werk; maar een beleid waarbij personen alles van zich zelf mee mogen nemen en benutten in het werk. Zulke werkgevers maken hun toekomst, “they make it happen”. Lidewey stelt dat organisaties succesvol zijn wanneer ze het werkwoord “maken” in hun missie hebben.

Narratief motiveert en werft

Lidewey betoogt dat werkgevers afstand moeten nemen van het model van de homo economicus die werkt voor het salaris. Ze moeten zich juist afvragen en onderkennen waarom iemand bij hen wil komen werken. Het ‘narratief’ dat werkgevers met hun organisatie ontwikkelen, motiveert de zittende mensen én trekt de juiste mensen aan.

Lidewey staat bekend om haar kernachtige rake verwoording. Zo gebruikte ze het voorbeeld hoe een e-mailadres staat voor de verbinding en samenhang van persoon en organisatie. Ze benoemde de formules voor zuurstofrijk leiderschap:

– AIR4: Aandacht, Inspiratie, Richting, Ruimte, Resultaatgebieden, Respect;

– V6: Veiligheid, Verwachten, Verbinden, Vieren (van succes), Verrassen, Voorbeeldgedrag.

Recente boeken van Lidewey

 

Remy Gieling: mogelijkheden technologie als hulpmiddel

Deze technologie-expert nam ons mee in wat wel de vierde industriële revolutie heet: de mogelijkheden van de technologie. Vooraanstaande economen in Nederland hameren op het belang van verhoging van productiviteit. Een optie daarvoor is de steeds verder gaande automatisering, met kunstmatige intelligentie als voorlopig hoogtepunt. De ontwikkelingen gaan niet rechtlijnig, de zelfrijdende auto is nog niet het verwachte gemeengoed, maar er zijn in de USA al volop bezorgdiensten die zelfrijdende autootjes inzetten in autonoom verkeer.

Emotie onderkennen

Veel aandacht gaf Remy aan kunstmatige intelligentie, AI in de Engelse afkorting. ChatGPT kwam in december op de markt, en werd binnen enkele maanden de meest gedownloade applicatie in de geschiedenis. Anders dan andere applicaties werkt ChatGPT niet alleen met geschreven tekst, maar ook met spraak en beeld. Bovendien onderkent de programmatuur emotie; zo is er in call centers een toepassing die in de gesprekken oplopende irritatie signaleert en aan de medewerkers de-escalerende vragen voorstelt.

ChatGPT werkt in beginsel met berekeningen van waarschijnlijkheid: van bijvoorbeeld woorden wordt vastgesteld wat de kans is dat ze voorkomen in (verre) combinaties met andere. Zo lukt het teksten te maken die op mensen natuurlijk, realistisch en logisch overkomt. Zonder dat de programmatuur iets begrijpt van het onderwerp. Aldus kunnen er uitkomsten verschijnen die prettig klinken maar volstrekt onjuist zijn. Remy benadrukt: gebruik ChatGPT als taal assistent, niet als maker van een concept. Er is altijd basiskennis nodig om de productie van de applicatie op kwaliteit te toetsen.

Rapportagehulp voor bedrijfsartsen?

Remy hekelde de dubbelzinnigheid in Silicon Valley. Zo behoort Elon Musk tot de groep die waarschuwt voor fatale gevolgen van AI, terwijl hij zelf z’n producten verder ontwikkelt.

En wat kunnen arboprofessionals hiermee? Enkele bedrijfsartsen hopen op een applicatie die hen ondersteunt bij de vele te maken rapportages, voor de verschillende adressanten met en zonder medische gegevens, maar altijd met empathie.

 

Het boek dat Remy schreef met een maatje, naar zeggen voor de helft met ChatGPT

 

 

Onder de balk vindt u de informatie voorafgaand aan het KoMgres.

//////////////////////////////////////////////

Het KoMt er weer: het KoMgres.

Dit jaar op dinsdag 6 juni

op de High Tech Campus te Eindhoven,

van 16.00 tot 20.00 uur.

Tweejaarlijks organiseert Kwaliteit op Maat een KoMgres over de actuele uitdagingen rond duurzaam werk.

Nu gaat het over het thema

“Demografie, digitalisering en duurzaamheid: het werk van morgen”.

 

De drie D’s staan voor enkele van de opgaven voor duurzaam werk:

– veranderende beroepsbevolking en omgang daarmee,

– andere werkwijzen en werkinhoud,

– leiderschap om mensen meer uit zichzelf te laten halen,

– automatisering voor hun ondersteuning,

– bestendig werkvermogen. 

We focussen op drie thema’s, met experts als inleiders:

  • Beter leiderschap: prof. Dr. Lidewey E.C. van der Sluis.

  • Arbeidsmigratie: Sophie van Hoenselaar, Business Unit Director OTTO Workforce.

  • Mogelijkheden van de technologie: Remy Gieling.

Dit mag je niet missen!

Om 15.30 uur is er de inloop met o.a. een hapje.

Het inhoudelijke programma loopt van 16.00 tot 19.00 uur. Daarna bieden we u een buffet en gelegenheid tot netwerken.

 

Tickets zijn verkrijgbaar via: https://www.eventbrite.com/e/522514794817 of met de QR-code

Ticketprijzen

Individuele KoM leden € 95,00

Niet-KoM leden € 135,00  Toegang voor niet-leden, maar een jaar lang individueel lidmaatschap is inbegrepen! Word je bedrijfslid dan krijg je het bedrag terug. WelKoM!

Bedrijfsleden, vier+ personen € 79,50

 

De sponsoren van het KoMgres 2023

                   

Over de sprekers

 

 

Beter leiderschap: prof. Dr. Lidewey van der Sluis

Hoogleraar en onderzoeker op Nyenrode. Ze spreekt over mensen in organisaties en praktische benaderingen van strategisch leiderschap en talentmanagement. Ze leidt MBA-studenten en bedrijfsleiders op in masterclasses. Een van haar recente publicaties heeft als titel “Waarom en hoe leiderschap het weer in de organisatie bepaalt”.

Haar website http://www.lideweyvandersluis.nl/

 

Arbeidsmigratie: Sophie van Hoenselaar

Ze studeerde gezondheidswetenschappen en Organization Studies. Ze staat in de 2022 MT/Sprout Next Leadership 50, de lijst met het grootste managementtalent onder de 45 jaar (ze is zelf nog geen 30). Ze is Business Unit Director OTTO Health Care en OTTO Global Services. Als projectleider helpt ze Aziatische verpleegkundigen aan een baan in Nederlandse ziekenhuizen.

Haar profiel op LinkedIn https://www.linkedin.com/in/sophie-van-hoenselaar-8547ab105/?originalSubdomain=nl

 

Mogelijkheden van de technologie: Remy Gieling

Als technologie-expert volgt hij de belangrijkste trends op de voet. Hij is bekend als oprichter van ai.nl en door z’n inspirerende lezingen: vol met voorbeelden over de innovaties rondom kunstmatige intelligentie (AI) en de impact op bedrijven en banen. Hij is vaste presentator op New Business Radio en bij Cybersessies op RTLZ.

Zijn website https://remygieling.nl/

 

Locatie, reisinformatie

High Tech Campus 1-E, The Strip, 5656 AE Eindhoven.

Navigatie-adres High Tech Campus 1. LET OP: Nog niet alle routeplanners en navigatiesystemen hebben hun software aangepast aan dit actuele adres. Het oude adres is ‘Professor Holstlaan 4’.

Openbaar vervoer:  Vanuit NS Station Eindhoven neemt u buslijn 407. Dit is een rechtstreekse busverbinding naar High Tech Campus Eindhoven.

Parkeren: Op de High Tech Campus mag u alleen parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen en in de parkeergarages. Alle garages zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week open. De dichtstbijzijnde garage is P9. P0 is het beste alternatief.

Routebeschrijvingen voor auto:  zie website High Tech Campus

Plattegrond van de campus: zie website

Wifi in de gebouwen: WLAN-PUB