Werkgevers moeten kunnen controleren of werknemers gevaccineerd of getest zijn, of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Aldus werkgeversorganisaties en zorgwerkgevers. De KoM-nieuwsbrief van 6 september beschreef hoe de week tevoren dit geluid toenam. Op 7 september nam FNV-vice-voorzitter Kitty Jong er krachtig afstand van. In een opiniestuk in de Volkskrant noemt ze de werkgeverslobby “.. de zoveelste grove belediging van zorgverleners.” Als vakbondsbestuurder staat ze voor haar “.. taak om grondrechten van werknemers te verdedigen. Inclusief hun recht op privacy.”

Bedrijfsarts

Ook stelt ze: “De bedrijfsarts kan de werkgever – binnen de huidige regelgeving – wel degelijk informeren over bijvoorbeeld de vaccinatiegraad van een bepaalde afdeling. Zodat de werkgever daarover in gesprek kan gaan, gewoon, als volwassen mensen onder elkaar.”

Daarmee gaat ze voorbij aan een wezenlijke kwestie in de zorg. Door onbekend zijn van de vaccinatiestatus zijn er medisch ongewenste situaties denkbaar na het afschalen van generieke coronamaatregelen zoals gebruik van mondneusmaskers. De KoM-nieuwsbrieven beschreven het meermalen.

Bedrijfsarts en OMT-lid Jaap Maas lichtte in Medisch Contact 3 september toe hoe met informatie van de bedrijfsarts een zorgbestuurder maatwerk kan leveren. “Dat bijvoorbeeld gevaccineerde medewerkers geen mondkapje meer op hoeven, en ongevaccineerde wel.” Dat betekent alsnog een herkenbare, individuele vaccinatiestatus. Maas vindt dat geen bezwaar. “Dat is vanuit bedrijfsgeneeskundig perspectief niets nieuws. Dat gebeurt ook bij een MRSA-infectie of bij gordelroos. Alleen in het publieke debat is het nu enorm gepolariseerd.”

Een vraag [s of Kitty Jong dit heeft gelezen voor ze haar opiniestuk schreef.

Uitweg

Kitty Jong maakt duidelijk dat de FNV het verlangen van werkgevers zwaar opneemt. Werkgeversorganisatie VNO-NCW draagt haar standpunt opnieuw uit op 9 september in haar nieuwsbrief. Gewoonlijk komen zulke conflicten niet snel tot een oplossing. Dat lijkt wel nodig. Zou het kunnen dat bedrijfsartsen hier een sleutelpositie hebben?

 

Kitty Jong

Jaap Maas in Medisch Contact