Kwaliteit op Maat wenst u fijne feestdagen en een gezond 2022!

“Kunst en Werk”. We kennen de term Kunst & Vliegwerk, maar die past juist niet op de activiteiten van Paul J. Nicholson. Deze Britse wetenschapper in de bedrijfsgeneeskunde verzorgt onder meer een project “Art and Occupation”. Hij schrijft over recente of oudere beeldende kunst, en grijpt die aan voor een beschouwing op de arbeidsomstandigheden en beroepsziekten die te zien of te vermoeden zijn.

De afbeelding hier toont het spontane Kerstbestand van 1914 in WOI. Nicholson beschrijft deze gouache die McBride in 1969 maakte voor een geschiedenisboek voor kinderen. De auteur gaat in op het leven van de soldaten in de loopgraven en hun arbeidsrisico’s zoals infecties. Na ‘The Great War’ veroorzaakten infectieziekten meer sterfte dan die oorlog.

In hetzelfde project behandelt een wetenschapster 19e eeuwse Franse romans, met diagnoses en achtergronden van de waarschijnlijke ziektebeelden. Een aanrader is Nicholsons relaas over COVID-19 naar aanleiding van de ‘Dans der doden’!

De artikelen zijn free acces te downloaden bij Researchgate en het Oxford Academic Occupational Magazine. Een overzicht van Nicholsons werk is te vinden op Researchgate