Dat is ook goed nieuws voor bedrijfsartsen en andere arboprofessionals! Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het nieuwe coronavirus dan anderen. Het RIVM definieert deze risicogroepen op haar website, en had daarbij de tekst: “Je werkt thuis. Als dat niet mogelijk is, overleg dan met je bedrijfsarts.” Er is sinds vrijdagmiddag 12 juni een nieuw advies: “In het begin van de corona-uitbraak kregen mensen uit risicogroepen het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen. Nu het virus beter onder controle is, is dat niet meer nodig. Het blijft voor mensen uit risicogroepen wel heel belangrijk om hun gezondheid goed in de gaten te houden en zich – in overleg met hun huisarts of specialist- te laten testen bij klachten die bij COVID-19 kunnen passen.” Aanvullend advies is om ‘oncontroleerbare’ situaties te vermijden, waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is en waar ook niet gecontroleerd wordt of mensen klachten hebben. Ook wordt aangeraden locaties te vermijden waar de 1,5 meter afstand lastig is, zoals supermarkten. “Als een bezoek onvermijdelijk is, kies dan een rustig tijdstip.”

Dit is hoe dan ook goed nieuws voor de kwetsbare groepen. Er blijft een stevige opgave voor de arbosector: hoe dit te vertalen naar werk. Wat adviseren we aan werknemers met (welke) gezondheidsproblematiek en hun werkgevers over verantwoord werken? Op de werkvloer of toch nog thuis, in het eigen of aangepast werk?

Kwaliteit op Maat had al eerder aangekondigd: een gratis webinar over werk en kwetsbare werknemers. Wie is als kwetsbaar te zien, wat zijn de nodige en wenselijke maatregelen, wat is er en komt er beschikbaar qua kennis en instrumenten?

Dit op 24 juni a.s., 16.00 – 17.15 uur. Met medewerking van Prof. Lex Burdorf (EUR) en Khalid Azougagh (FNV).

Aanmelden: info@kwaliteitopmaat.com.

Er is documentatie om u in te lezen over het onderwerp, download de reader Kwaliteit op Maat Reader webinar 24-6-20 kwetsbaren en werk

 

De sitepagina van het RIVM, externe link https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen