Kwaliteit op Maat wenst u fijne feestdagen en een gezond 2023!

Paul J. Nicholson is een Britse wetenschapper in de bedrijfsgeneeskunde. Hij verzorgt onder meer een project “Art and Occupation”: over recente of oudere beeldende kunst, aangrijpingspunt voor een beschouwing op (te vermoeden) arbeidsomstandigheden en beroepsziekten.

Gerard Dou’s “Astronoom bij kaarstlicht” inspireert hem tot reflectie over nachtwerk.

Het schilderij maakt duidelijk dat lange en/of onregelmatige werktijden en nachtwerk geen nieuwe eisen zijn. Astronomen moesten in Dou’s tijd op de donkere uren werken; vandaag de dag hebben ze soms lange en onregelmatige uren, maar is nachtwerk juist ongebruikelijk voor hen. Nicholson wijst erop dat ploegen- en nachtarbeid al in de oudheid bestond: herders die ’s nachts waken over hun kudden, soldaten op wacht- of patrouilletaken. De industriële revolutie en de uitvinding van gas- en later elektrisch licht maakten ploegenarbeid zeer weid verbreid. Nicholson: “Nachtwerk wordt geassocieerd met negatieve gezondheidsresultaten, waaronder slechte slaap, bijbehorende veiligheidsproblemen en een verhoogd risico op cardiovasculaire, gastro-intestinale en metabole stoornissen.”

De artikelen van Nicholson zijn free acces te downloaden bij Researchgate en het Oxford Academic Occupational Magazine. Een overzicht van Nicholsons werk is te vinden op Researchgate