Iedereen kijkt uit naar Prinsjesdag. Het demissionaire kabinet – zeker als het aan minister van Gennip ligt – móet wel plannen uitbrengen voor koopkrachtbehoud.

Het ministerie van Financiën bracht de gangbare stukken uit met het oog op verkiezingen en de kabinetsformatie. Waar kunnen partijen snijden of intensiveren en wat baat / kost dat in de rijksbegroting? Wat staat er in over arbo en ziekteverzuim? En wat betekent dat?

Pieter Omtzigt een game changer?

De verwachte vele kamerzetels voor Omtzigts Nieuw Sociaal Contract (NSC) brengen de (vak)pers in beweging. NRC nam Omtzigts stemgedrag onder de loep sinds hij onafhankelijk Kamerlid is, en constateert dat hij iets rechts van de coalitie staat. Het platform voor zzp’ers ZIPconomy bekeek z’n stemgedrag in ook zijn CDA-tijd en concludeert: “Uit dit stemgedrag is nog geen complete arbeidsmarktparagraaf arbeidsmarkt te destilleren. Maar voorzichtige contouren – passend bij zijn bredere sociaal-conservatieve lijn – zijn wel zichtbaar. Stevig op het punt van arbeidsmigratie, inperking uitzendarbeid, ruimte voor werkgevers en duidelijkheid voor zelfstandig ondernemers.”

Omtzigt en arbo en verzuim

Wij van de redactie van de KoM-nieuwsbrief bekeken Omtzigts acties wat betreft arbo en verzuim. Dat bevat geen verrassingen, wel een nieuwe zekerheid over het toekomstige stelsel van arbeidsongeschiktheid. Meer hierover in de KoM-nieuwsbrief van maandag 4 september.

Kom-leden krijgen de nieuwsbrieven. Nog geen KoM-lid? Word KoM-lid!