Verharding standpunten heeft impact voor arbosector

Dinsdag de 11e augustus zei minister De Jonge verplichte thuisquarantaine te willen. Woensdagmorgen bepleitten VNO-NCW en MKB-Nederland een verplichting tot testen. Het kamerdebat woensdagavond ging over “chaos” (verwoording PvdA-leider Asscher), het eindigde met uitstel van de verplichting en chaos rond een stemming. Er tekent zich een verharding bij werkgevers af. Donderdagavond zat MKB-voorzitter Vonhof bij OP1, met krachtiger formuleringen dan woensdagmorgen. Hij sprak over de spreekwoordelijke werknemer die verzuimt na ongeoefend een zwarte piste afskieën: werkgevers slikken de loondoorbetaling, respecteren rechten, maar hebben in de coronacrisis wat meer doorzettingsmacht nodig. Thuisquarantaine legt een rekening bij de werkgevers, een verplichte test is belangrijker. Die kan uitwijzen of het echt nodig. Vragen over privacy en werknemersrechten pareerde hij met ‘nood breekt wet’ – argument gezien de ernst van de ziekte. Hij bracht de commerciële tests ter sprake, volgens aanwezige experts zijn die nuttig voor uitfilteren van besmette mensen, desnoods herhaald. De capaciteit voor testen? “Arbo-artsen kunnen het ook.” En: “Dan blijf je meer binnen kaders.” Zondagavond de 16e in het NOS-journaal herhaalde Vonhof het pleidooi: testen, eventueel twee keer voor de zekerheid, is zijns inziens een wezenlijker maatregel dan quarantaine.

Achtergrond

Bij de opstelling van de werkgeversorganisaties speelt waarschijnlijk irritatie van de achterban. De digitale dagelijkse publicatie De Ondernemer heeft daar een goede neus voor. Lees hoe op last van een Veiligheidsregio supermarkt Berning dicht moest omdat de coronaregels niet zouden worden nageleefd. De Ondernemer is een initiatief van Vonhofs verre voorganger Biesheuvel, afgetreden uit onvrede met ‘het gepolder’.

Ook opmerkelijk

Op de site van de derde grote werkgeversorganisatie, de AWVN, is niets te vinden over verplicht testen. Bij bijvoorbeeld het nieuwsbericht van 7 maart, in reactie op de lock down in Brabant, trokken de drie gezamenlijk op: “VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN volgen het advies van de deskundigen bij het RIVM.”

Het nieuwsbericht van de werkgeversorganisaties, externe link

https://www.mkb.nl/nieuws/werkgevers-snel-en-verplicht-testen-na-brononderzoek

De sluiting van de supermarkt, externe link 

https://www.deondernemer.nl/corona/coronavirus/supermarkt-eigenaar-berning-veiligheidsregio-gedwongen-sluiting~2444023