De Toekomststoel is een lege stoel die symbool staat voor de toekomst. De Sociaal-Economische Raad (SER) schuift deze voortaan in iedere vergadering aan. Zo worden raadsleden eraan herinnerd duurzaamheid mee te wegen in de besluitvorming. SER-voorzitter Kim Putters (foto onder) promoot dit mede in het kader van een nieuwe doelstelling van ’s lands belangrijkste adviesorgaan: “‘het bevorderen van brede welvaart waar samenleving, economie en milieu in balans zijn, hier en nu, later en elders”.

Voor de volgende generaties

De Toekomststoel is een idee van Jan Terlouw. Hij is ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat. Deze willen opkomen voor alle kinderen en kleinkinderen. Daarom strijden ze ervoor de aarde leefbaar te houden voor de volgende generaties. De eerste Toekomststoel verscheen in september 2022 in het Tweede Kamergebouw, daar rouleert hij nu in de fractiekamers. (Bent u ook zo nieuwsgierig naar de ontvangst bij de partijen die nu een kabinet denken te vormen?)

Bedrijven en instellingen

Hierdoor geïnspireerd zijn er diverse verwante initiatieven. De doorgeef-toekomststoel is bedoeld om een maand in een organisatie te staan. Dit bij het begin of een versnelling van duurzamer en bewuster ondernemen. De website van de ondernemerssite Toekomststoel schrijft: “De doorgeef-toekomststoel werkt als een toolbox. De rug en het zitvlak kunnen open. De rugleuning bevat een ruggensteun. Hierin kan iedere onderneming die de stoel gebruikt toptips stoppen voor de volgende gebruiker. De zitting moet voor draagvlak zorgen. Het zitvlak kan ook open; hierin zit iets verrassends dat aan het einde van de maand eruit mag.” Na een maand wordt de stoel doorgegeven aan een volgende ondernemer.

Het concept Brede welvaart en de arbosector

Hoe gaat de SER vorm geven aan haar nieuwe doelstelling? Wat kan dit betekenen voor activiteiten voor duurzame inzetbaarheid, en voor de bijdragen van de arbosector en -professionals? Meer daarover in de KoM-nieuwsbrief van 8 januari 2024.