Voorover gebogen uw telefoon bekijken? Het is alsof uw wervels met ruim 30 kilo belast worden. De Franse ‘arbodienst’ ACMS informeert over de risico’s en wat ertegen te doen.

De mobiele telefoon is ook in de professionele omgeving populair vanwege de vele mogelijke toepassingen. Intensief gebruik betekent echter een fors risico op musculoskeletale aandoeningen. Dat zijn problemen, blijvend, op of rond de gewrichten: polsen, ellebogen, schouders, ruggengraat of knieën.

De tekening laat zien dat het kantelen van het hoofd tot 30° een belasting van 18 kg voor de wervelkolom geeft. Bij 60° kantelen van het hoofd, is de belasting meer dan 30 kg. Telefoongebruik heeft een dubbel probleem. Een goede afstand van de ogen is ongeveer een armlengte; dat beperkt visuele vermoeidheid en houdt het hoofd recht; maar de armen opgetild houden is zwaar. Het apparaat dichtbij houden maakt ontspanning van de schouders mogelijk, maar gaat gepaard met hyperflexie van het hoofd en aanzienlijke visuele vermoeidheid.

De tekening toont een optimale houding.

Middelen voor preventie

ACMS reikt diverse suggesties voor verbetering aan.

  • Oortelefoons verminderen de samentrekkingen bij de schouders en maken een andere activiteit parallel aan het telefoongesprek mogelijk.
  • Bluetooth-toetsenborden zijn vaak compatibel met smartphones, ze maken het mogelijk berichten te schrijven met de smartphone op enige afstand.
  • Het advies is om dicteren met de spraakherkenning aan te moedigen: het helpt tegen druk op de vingers.

 

Het Franse nieuwsbericht