Amfetaminegebruik lijkt in opkomst bij jonge werknemers met flexibele contracten en repetetief werk. Werken met alcohol, drugs en medicijnen bedreigt de veiligheid in (petro)chemische en andere complexe industrie. Controle daarop door werkgevers is niet toegestaan. De werkgevers maken er nauwelijks een geheim van dat ze dat verbod overtreden. De werkgeversorganisaties lobbyden – met succes – bij het kabinet voor verruiming van wetgeving voor controle.

Werk lijkt echter ook drugsverslaving in de hand te werken.

Ook in andere bedrijfstakken dan de industrie viel te vermoeden dat werkgevers laten testen. Journalistiek platform Investico wijdt er vandaag een artikel aan. “Eén van de bedrijven die helpt met verslaving op de werkvloer, ArboFit BV. , deelde geanonimiseerde resultaten uit drugscontroles met Investico om het ‘taboe’ op testen te doorbreken. .. Uit één steekproef aan de poort bleek dat 5 procent onder invloed was van de harddrug [amfetamine, ‘speed”], 6,5% testte positief op THC, de werkbare stof in marihuana, slechts 2,6% had alcohol in het systeem.” Ook NVAB-voorzitter Gertjan Beens komt aan het woord. “Als een werkgever twijfelt aan de inzetbaarheid van een werknemer op medische gronden moet hij een bedrijfsarts inschakelen. Klaar. Je moet zoiets belangrijks niet overlaten aan marktpartijen.”

Verslaafd door werk

De podcast van Investico noemt onder meer het distributiecentrum van Jumbo Den Bosch. Op een poolstalig platform worden de groothandel en distributie in verband gebracht met productienormen dusdanig dat ze alleen met speed te halen zijn. De geannoteerde versie van het Investico-artikel informeert over “.. ADM-bedrijf ArboFit, dat het zo druk heeft met drugstesten dat het vijf man heeft rondrijden om dat ad hoc op werkplekken te doen. Oprichter Stephan Roelofs, tevens de man achter drugspreventie-bedrijf ArboFit, heeft een missie: hij was vroeger zelf verslaafd aan cocaïne en is dus ervaringsdeskundige. We zijn met zijn allen een groot probleem aan het ontkennen, vindt hij. Dus is hij open over wat zijn controleurs aantreffen, en deelt zijn cijfers. .. Hoeveel testen zijn bedrijf per jaar doet, weet Roelofs niet precies maar het zijn er ‘duizenden’. ‘Wij maken onze handen wel vuil. Dat betekent dat we het belang van gezondheid en veiligheid laten prevaleren boven privacy-regeltjes. Medewerkers hebben recht op veilig werken, wij lossen het probleem gewoon op.’ .. Bij ArboFit zijn tweehonderd organisaties aangesloten. Namen wil hij niet noemen, maar achter hem hangt een poster met ‘onze klanten’ waar de logo’s van bekende supermarktketens, bouwconcerns en een meubelwarenhuis op staan.” Het bedrijf werkt samen met een speciale Poolstalige verslavingscoach.

Therapeut Drogla over de Poolse arbeidsmigranten: “Als drugs of alcohol de enige aangename dingen zijn in je leven, kom je er niet vanaf. Dit is maar een theorie en zou onderzocht moeten worden, maar ik geloof dat veel van hen niet verslaafd zouden zijn als ze niet in Nederland waren.”

Het artikel van Investico

Nieuwsbericht KoM-site 20 februari 2020: werknemers testen, daarin link naar eerder KoM-nieuwsbericht

Het geannoteerde artikel van Investico