Partijen met de hakken in het zand: wie in de arbosector heeft het niet meegemaakt? Als het gaat om een werknemer van buitenlandse afkomst is er extra kans dat trajecten uit de rails lopen. Het blad AD-visie, van en voor arbeidsdeskundigen, wijdt een artikel aan mogelijke oplossingen.

Het blad spreekt met onder meer diverse gespecialiseerde arbeidsdeskundige bureau’s en interculturele expertisecentra, onder wie KoM-lid Adprofs. Directeur Henk Jonker: “Verzuimbegeleiding is er [in Polen] niet en re-integratiebegeleiding maar mondjesmaat. Er is dan ook veel onbegrip bij de werknemer wanneer de Nederlandse werkgever z’n verantwoordelijkheid voor re-integratie neemt.”

De Saxion Hogeschool geeft veel aandacht aan interculturele dienstverlening. Docent van Hemmen: “Zo zal iemand met een Turkse achtergrond wat meer prat gaan op zijn trots, terwijl een Marokkaan eerder zal neigen naar een schijnbaar onderdanige opstelling.” Van Hemmen adviseert daarop te anticiperen zonder het te bijzonder te maken.

Ook komt aan het woord VU-hoogleraar Interculturele Competenties Van Oudenhoven – Van der Zee. Zij heeft onder meer een Multiculturele Persoonlijkheids Vragenlijst (MPV)ontwikkeld, als instrument voor zulke competenties.

Een must read voor de arboprofessional met buitenlandse cliënten!

Het artikel in AD-visie, toegankelijk voor abonnees

Niet-abonnees geinteresseerden kunnen contact opnemen met Henk Jonker, hjonker@ad-profs.nl