Een op de twee zzp’ers geeft aan dat het werk ‘gewoon’ door gaat, aldus een enquête. Een werknemer zegt in onderzoek van TNO over het werk-on-line: “De creatieve en vooral saamhorige initiatieven stemmen positief. Mensen helpen elkaar, kijken naar elkaar om en komen met nieuwe ideeën.”

Hoe gaat het thuiswerk in de coronacrisis? De nieuwsbrief van FNV Zelfstandigen van 9 april informeert over een enquête waaraan bijna 400 leden deelnamen. Volgens de helft gaat het werk ‘gewoon’ door. Ruim een kwart heeft zich gestort op (het schoonmaken van) huis, tuin en keuken. Een op de zes benut de extra vrije tijd voor training, opleiding of andere ontwikkeling.

Digitale vrijmibo

TNO bevraagt dagelijks 500 werknemers via een app. De illustraties geven werkwijze en voornaamste uitkomsten weer. TNO benadrukt in haar berichtgeving dat ook wordt gevraagd naar positieve effecten van de situatie. In de antwoorden “.. wordt regelmatig verwezen naar de contacten met anderen op het werk. De volgende effecten worden genoemd:

  • Vernieuwing in manieren van contact met elkaar hebben, ook voor informeel contact, zoals een digitale vrijdagmiddagborrel en online vergaderingen.
  • Gevoel van onderlinge samenhorigheid, verbinding en begrip, binnen en buiten werk.
  • Oprechte interesse, onderling begrip voor elkaars (privé)situatie.”

TNO, Externe link https://www.monitorarbeid.tno.nl/coronacrisis/blogrennen-en-vliegen

Meedoen aan het onderzoek? Externe link, https://www.monitorarbeid.tno.nl/coronacrisis/aanmelden

Illustraties TNO