Sarah “.. werkt bij een softwarebedrijf en deelt haar werkplek met één collega, een overtuigd tegenstander van vaccinaties. .. Soms komt die collega vlak bij haar staan, om mee te kijken op haar scherm. „Dan durf ik de discussie niet aan te gaan. Als ik vraag: wil je afstand houden, krijg ik waarschijnlijk te horen: dat geloof je toch niet, al die onzin?” Haar baas geeft geen gelegenheid tot thuiswerken, waardoor ze twee keer daags in de spits met het OV moet, En ze zegt: “Ik heb een QR-code waarmee ik een restaurant in kan, maar wat is dat waard als ik veertig uur per week naast een ongevaccineerde zit?”
Onderhuids
NRC schrijft over reacties en aanvullende bevraging van lezers over coronabeleid op de werkvloer. Dit vanwege de mogelijk komende plicht tot check van de QR-code op het werk. Blijkens de bijna 40 reacties wordt door leidinggevenden of werkgever nu zelden naar vaccinatiestatus gevraagd. Wel blijken er al allerlei spanningen op de werkvloer, vaak onderhuids. Een gevaccineerde medewerker presenteert zich zelfs als ongevaccineerde: “Veel gevaccineerden houden zich nergens meer aan .. Die wil ik op afstand houden.” Voor de geloofwaardigheid heeft hij zelfs geen CoronaCheck-app op zijn telefoon.
Dilemma’s voor werkgevers
De reacties duiden op mogelijk openlijke conflicten bij een verplichte check op de QR-code. Dat zouden mensen als dwang ervaren, de weerstand zou alleen maar groeien. “Het belangrijkste wat werkgevers kunnen doen, is blijven hameren op naleving van de basisregels.” Dat zegt medisch directeur Jurriaan Penders van HumanTotalCare, bevraagd door de krant. Hij ziet geen meerwaarde in anoniem peilen van de vaccinatiegraad, of geaggregeerde informatie van de bedrijfsarts*. Een paar werkgevers vroegen hem mee te denken over zo’n peiling. Hij adviseert te kijken “.. naar de vraag achter de vraag” .. hoe zorg je dat werknemers elkaar niet besmetten? En dat ze hun vaccinatiekeuze baseren op betrouwbare informatie? Je kunt je beter richten op goede voorlichting.”
Maatregelen
De KoM-nieuwsbrief van maandag 15 november zal meer nieuws hebben over corona op de werkvloer. Interessant is een rechtszaak die aangeeft dat een mondkapjesplicht vanwege de werkgever juridisch houdbaar kan zijn.
NRC sluit haar artikel af met het belang van maatregelen. Sarah is opgelucht vanwege de overheidsmaatregel tot halftijds thuiswerken. “Ik heb nu het vertrouwen dat ik om het thuiswerken kan vragen. Het voelt alsof ik de overheid achter me heb.”
* Lees: “Bedrijfsarts kan alleen op geaggregeerd niveau adviseren”, Kom-nieuwsbrief 19 juli 2021